Pagini

14 mai 2011

Excursie Cluj Napoca 13 mai 2011

             Clasele I-IV din şcoala noastră au realizat în data de 13 mai o excursie la Cluj Napoca. Obiectivele turistice vizitate au fost:  Grădina Botanică a Universităţii Babes-Bolyai, Parcul Cetăţuia, Biserica Sf. Mihail, Muzeul de Zoologie din cadrul Facultăţii de Biologie.
             Grădina botanică a Universităţii Babeş Bolyai din Cluj Napoca a fost înfiinţată în anul 1920 de către prof. Alexandru Borza. În organizarea ei primează concepţia ştiinţifică în materie de clasificare a plantelor şi de fitogeografie, armonios îmbinată cu rafinamentul artistic care îi imprimă o notă aparte de farmec şi pitoresc. Grădina ocupă o suprafaţă de 14 ha de teren accidentat şi variat, care se pretează cu succes la cultivarea unor colecţii de plante extrem de diversificate, provenite de pe toate meridianele Terrei. Spaţiul este împărţit în mai multe sectoare: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic şi medicinal, fiecare cu specificul său.
                Cetăţuia de pe malul stâng al Someşului a fost construită de habsburgi în prima parte a secolului al XVIII-lea. Avea şanţ de apărare, 5 bastioane de colţ şi 3 porţi. Astăzi se mai păstrează doar câteva turnuri de poartă. 
                Biserica Sfântul Mihail a fost construită pe locul vechii capele Sf. Iacob în perioada 1350-1487, în stil gotic. Altarul a fost ridicat în jurul anului 1390. Ultima restaurare a bisericii a avut loc între anii 1957-1960. De-a lungul timpului biserica a fost catolică, luterană, reformată, unitariană, iar în 1716 este retrocedată bisericii catolice.
                Muzeul Zoologic face parte din Patrimoniul Universităţii Babeş-Bolyai şi este format din mai multe colecţii ştiintifice de animale. Ca valoare ştiinţifică şi după numărul de exemplare conservate, Muzeul Zoologic se situează pe locul al II- lea, după Muzeul ,,Gr. Antipa" din Bucureşti. Muzeul Zoologic este adăpostit la parterul clădirii, în care se află Facultatea de Biologie, Biblioteca facultăţii, Institutul de Speologie, Centrul de Cineficare al Universităţii şi Centrul de Microscopie Electronică. Planul după care a fost construită această clădire este identic cu cel al Institutului de zoologie din Napoli şi a fost ridicat în jurul anului 1912. Numărul de săli de care muzeul dispune, este de 10, dar numai 7 dintre acestea, sunt destinate publicului vizitator. De asemenea în sălile mari , mai există un coridor circular de nivelul unui etaj, unde se află depozitate rezervele muzeului. Înfiinţat în 1859, ca o secţie a muzeului ardelean, Muzeul Zoologic al Universităţii Clujene şi-a sporit treptat zestrea, numărând în prezent peste 200.000 de piese.












Un comentariu:

  1. Iata un blog frumos! Va felicit pentru initiativa voastra, activitatile pe care le intreprindeti sunt absolut minunate! :)

    RăspundețiȘtergere