20 decembrie 2010

Serbarea de Crăciun

           Crăciunul este o sărbătoare a bucuriei: fulgi mari de nea, zăpada multă, clinchet de clopoței, colinde și un Moș bătrân, bătrân. Moș Crăciun s-a născut demult, acum multe sute de ani, nimeni nu mai știe când și unde anume. Dar se știe că Moș Crăciun este ceva magic ce se întâmplă în fiecare an pe 24 decembrie.În fiecare iarnă, milioane de copii îi scriu lui Moş Crăciun, sperând că acesta le va aduce darurile mult visate.
           Când un copil a scris o scrisoare, în casă se strecoară un spiriduş cu hăinuţă verde. Moş Crăciun are mii de astfel de ajutoare, iar în fiecare colţ al lumii câte un pitic fermecat.
           Elevii claselor I și a II-a l-au așteptat cu multă nerăbdare pe Moș Crăciun, sperând ca acesta să-și facă timp și pentru ei. S-au îmbrăcat frumos, au învățat poezioare și cântece, au realizat poboade pentru brad, i-au realizat desene etc.


























04 decembrie 2010

Importanţa serbărilor

Alături de satisfacţia muncii bine făcute care încununează munca unui cadru didactic, fiecare dascăl îşi aduce nota sa distinctă prin preocuparea aparte pentru manifestările artistice ale elevilor, printre care regăsim şi serbările.
Copiii se nasc cu necesitatea de a-şi  exterioriza trăirile, sentimentele. Ei au nevoie de arte frumoase, de pictură, de muzică, dans; au nevoie să meargă la teatre, muzee, spectacole; au nevoie să cânte la instrumente muzicale, să danseze, să deseneze...
Serbările, scenetele le dau posibilitatea de a se refugia în lumea imaginară, de a fi pentru câteva clipe zâne, pitici, feţi-frumoşi sau prinţese, indiferent dacă se află pe scenă sau în sală, indiferent dacă sunt actori sau spectatori.
Fiecare copil se crede la un moment dat un mic actor care doreşte să fie în lumina reflectoarelor, să uimească, să primească aplauze. Serbările organizate astfel în şcoli sunt utile în descoperirea micilor talente actoriceşti. Elevii acceptă cu plăcere organizarea lor chiar dacă presupun mult efort atât din partea dascălului cât şi a elevului prin nenumărate repetiţii.

Având în vedere că de fiecare dată publicul spectator la serbare îl reprezintă părinţii copiilor, aceştia trebuie antrenaţi şi implicaţi în organizarea serbării. Se stimulează astfel parteneriatul  şcoală - familie. Prin intermediul serbărilor, părinţii pot urmări evoluţia propriului copil, dezvoltarea lui  din clasa întâi până în clasa a patra , având posibilitatea de a-l cunoaşte mai bine.

Serbările copiilor încântă şi impresionează prin farmecul şi prospeţimea lor, prin inocenţa  şi candoarea protagoniştilor, prin neîntrecuta spontaneitate şi sinceritate, prin ingeniozitate şi perspicacitate, prin naturaleţea şi firescul comportamentului lor scenic.
Serbările asigură îmbinarea armonioasă a părţilor într-un întreg decor neobişnuit, costumaţia copiilor, ţinuta sărbătorească, fondul muzical, emoţiile copiilor şi deopotrivă ale părinţilor, iar în centrul tuturor-copiii.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jucati-va cu mouse-ul